شهابواره‌ها

نوشته شده توسط:کیوان فیض مرندی | ۰ دیدگاه

شهابواره‌هااجرامی هستند که در فضای بین سیاره‌ای در حال گردشند و ممکن است با زمینبرخورد کنند. هنگامی که با سرعت 1170 کیلومتر در ساعت وارد بخش بالایی جومی‌شوند، تبدیل به شهاب می‌شوند و در ارتفاع بین 110 و 70 کلیومتریدنباله‌ای نورانی از خود باقی می‌گذارند. وقتی این اجرام به زمین می‌رسند،شهاب سنگنامیده می‌شوند.

دید کلی

شهابیک ذره کوچکی است که معمولا به اندازه یک دانه شن بوده و درفضای بین سیاره‌ایحرکت می‌کند. چنانچه بازمین برخورد نماید، به علت سرعت زیادش در اثر اصطکاک با هوا تا حد سفید شدگیگرم می‌شود و مولکولهای گازی را یونیزه کرده و باعث تشعشع نور می‌شود. تقریبا تمام شهابها قبل از اینکه به سطح زمین برسند، تحلیل می‌روند و بعضیاوقات یک شهاب بزرگ و بسیار روشن در آسمان ظاهر می‌شود که ممکن است در حینپرواز شکسته شده یا حتی منفجر گردد.

سرعت شهاب

سرعت یک شهاب نسبت به یک ناظر زمینی ، جمع سرعت مداری شهاب و زمیناست. زمین در روی مدار بیضی خود با سرعت متوسط 30 کیلومتر در ثانیه حرکتمی‌کند (حرکت انتقالی زمین). چنانچه یک شهاب در یک مدار سهمی شکل حرکت کند، سرعت آن در نزدیکی زمینتقریبا 42 کیلومتر در ثانیه است. در صورتی که سرعتهای دو مدار در خلاف جهتیکدیگر باشد، سرعت نسبی شهاب در موقع ورود به جو زمین برابر 72 = 30 + 42کیلومتر در ثانیه است.

 

سنگهای آسمانی

شهابها پس از ورود به جو زمین سریعتر از مولکولهای هوا حرکت می‌کنند. وقتی که به طرف زمین می‌آیند، هوا را در جلو خود فشرده کرده و به اندازه‌ایگرم می‌شوند که لایه سطحی آنها ذوب گردیده و از بین می‌روند. اغلب شهابهاقبل از رسیدن به زمین کاملا نابود می‌شوند. آنهایی که به زمین می‌رسند، بهنام سنگ آسمانی (شهاب سنگ) معروفند.

سنگهای آسمانی بسیار کوچک

اصطلاح سنگهای آسمانی بسیار کوچک به شهابهایی اطلاق می‌شود که بهاندازه‌ای کوچک هستند که بدون هیچ تخریبی از جو زمین عبور می‌کنند. اندازهچنین ذراتی در حدود 3 یا 4 میکرون است.

حفره‌های شهابی

در صبح 12 فوریه 1947 یک سنگ آسمانی در دامنه‌های صخره‌ای در شرقسیبری سقوط کرد. هیئت اعزامی به سرپرستی وی. جی. فسنکوف (V. G. fessenkov) بیش از 100 حفره بزرگ و کوچک که بزرگترین آنها عمقی در حدود 15 تا 20 متر وقطر 40 متر داشت، پیدا کردند. جرم شهابهایی که برای بوجود آمدن حفره‌هایشهابی کافی باشند، در حدود 109گرم و حجم آن تقریبا 10 متر مکعب است.

    هیچ نظری تا کنون برای این مطلب ارسال نشده است، اولین نفر باشید...