رمزگشایی از فرعون مصر

نوشته شده توسط:کیوان فیض مرندی | ۰ دیدگاه

تایم با انتشار مقاله ای به تئوری جدید هوتن اشرافیان، جراح سرشناس بریتانیایی، در مورد زندگی و مرگ معروفترین فرعون مصر پرداخته است. آنچه در پی می خوانید ترجمه این مقاله است.

از سال ١٩٢٤ تاکنون و زمانی که از مقبره مجلل و بزرگ شاه توتانخامون مصر پرده برداری شد، مردم همواره نظریه های متفاوتی را در مورد علت مرگ پادشاه جوان مصر مطرح کرده اند. هم اکنون یک جراح و تاریخ شناس بریتانیایی تئوری جدیدی را، نه تنها در مورد علت مرگ شاه توت و بلکه در مورد عواملی ارائه می کند که سبب شد مصر به اولین فرهنگ جهان بدل شود که به خدای واحد معتقد بوده است.

هوتن اشرافیان، جراح «کالج سلطنتی لندن» معتقد است که شاه توت بر اثر ابتلا به بیماری صرع درگذشته است.

نظریه دکتر اشرافیان که در مجله «نیو ساینس» منتشر شده است، نتیجه نوعی استنتاج تاریخی و سنتی است. این جراح خاطرنشان کرده است که فراعنه، همانگونه که در تصاویر هنری به جای مانده از شاه توت و افرادی که ظاهراً اقوام او بودند دیده می شود، پیکرهای زنانه ای داشتند. گمان می رود که اسمنخاکره، عمو و یا برادر بزرگتر ، و آخناتن، پدر توت عنخ آمون بوده است. این جراح همچنین یافته های موجود را مد نظر داشته است که هر فرعون، اندکی جوان تر از فراعنه پیشین درگذشته است. دکتر اشرافیان معتقد است که آن ها به یک بیماری ارثی مبتلا بوده اند. او سپس رویدادهای مذهبی را مورد ارزیابی قرار داده است که در دوران این فراعنه برگزار شده بودند.

اشرافیان به مجله «نیو ساینس» گفته است «مسئله قابل توجه این است که به دو فرعون (از پنج فرعونی که نسبت فامیلی داشتند) دیدگاه های مذهبی نسبت داده می شود». تجربه مذهبی و دینی توتموسیس هشتم در نزدیکی مجسمه ابولهول بزرگ حکاکی شده است و این در حالی است که دیدگاه های مذهبی آخناتن سبب شد تا مجسمه یک خدای کوچک و کم اهمیت به نام آتن را به خداوند متعال ارتقا دهد و در نهایت اولین پیشینه تاریخی یک مذهب تک خدایی و معتقد به توحید را به جای بگذارد.

از دیدگاه دکتر اشرافیان، این نقطه عطف تاریخی و کلید دیگری بود تا قفل صندوقچه اسرار مرگ پادشاه جوان را باز کند. او به روزنامه واشنگتن پست گفته است «احتمال دارد که خانواده فراعنه به نوعی بیماری صرع موروثی لوب تمپورال مبتلا بوده باشند. براساس مقاله «نیو ساینس»، لوب تمپورال به بخش هایی از مغز وابسته است که مسئول ترشح هورمون ها و حمله های صرعی هستند که سطوح هورمون های مربوط به رشد جنسی را تغییر می دهند. در این تحقیق خاطرنشان شده است که شاید همین امر توضیح این واقعیت باشد که فراعنه مصر با سینه های بزرگ و باسن های پهن تر از آنچه که در مردان انتظار می رود، ترسیم شده اند.

دکتر اشرافیان می گوید شاید حتی علت شکسته شدن پای توتانخامون حمله صرع بوده باشد. برخی این نظریه را مطرح کرده بودند که احتمال دارد شاه توت بر اثر سقوط از ارابه خود و متحمل شدن جراحات سنگین جان خود را از دست داده باشد.

اما نظریه جدید به طور کامل با سایر گمانه زنی ها در مورد علت مرگ شاه توتانخامون همخوانی ندارد. هوارد مارکل، تاریخ شناس پزشکی دانشگاه میشیگان در «آن آربور» به واشنگتن پست گفته است « این نظریه توضیح جالب توجه و قابل پذیرشی است».

او با این وجود خاطرنشان کرده است به فرض آن که هیچ آزمایش ژنتیکی قطعی برای بیماری صرع وجود ندارد، اثبات این نظریه تقریباً غیرممکن است. وی می گوید «آیا ما می دانیم که بیماری صرع باعث اعتقاد آن ها به یک خدای واحد شد؟ این ایده خوبی است، اما مطمئن نیستیم. نظریه بسیار جالب و جذابی است، اما اثبات قطعی آن ممکن نیست».

    هیچ نظری تا کنون برای این مطلب ارسال نشده است، اولین نفر باشید...