کسوف در سرزمین اژدهای سرخ
نوشته شده توسط:کیوان فیض مرندی در چالشهای فیزیک » کسوف | ۰۹ فروردین ۱۳۹۴ - ۰۰:۴۸ | ۰ دیدگاهگزارشی از رصد طولانیترین خورشیدگرفتگی قرن در پایتخت باستانی چین
از مناظری که ساکنان سیاره زمین میتوانند آن را در طول عمر خود ببینند، شاید هیچ یک شگفتانگیزتر و هیجانانگیزتر از خورشید گرفتگیها نباشد. در میانه روز آنجا که ماه چهره خورشید تابان را میپوشاند و نمای حیرتانگیز تاج خورشیدی آشکار میشود و محیط اطراف را به زیر سایه ماه فرو میبرد، انسان مبهوت شکوه صحنهای میشود که دیدن آن ارزش سفرهای طولانی را دارد. این بار خورشید گرفتگی کامل در سرزمینی دوردست به وقوع پیوست. سرزمینی زیبا و تاریخی که در هر کوچه و گذر آن بوی تاریخ و اسطوره را میتوان در کنار منظرهای شگفت از پیشرفت و توسعه توامان احساس کرد. کسوف سال 1388 طولانیترین گرفت خورشید در قرن 21 میلادی بود و همین مساله باعث شد سرزمینهای شرقی و بویژه چین میزبان انبوهی از مردمانی باشند که به شوق قدم زدن در سایه ماه مسیرهای طولانی را پیموده بودند.
چین یکی از قدیمیترین تمدنهای شناخته شده در جهان را به وجود آورده است و سنتی طولانی در زمینههای مختلف علمی از مهندسی و پزشکی و علوم دارد. یکی از زمینههایی که چینیها در آن به دستاوردهای قابل توجهی رسیدند، ثبت رویدادهای نجومی و پیشبینی برخی رویدادهای مهم آسمانی نظیرکسوفها بوده است. سابقه رصد خورشید گرفتگیها در چین را میتوان تا سلسله شانگ به عقب برد، یعنی حدود 1600 سال قبل از میلاد. گزارشهای پراکندهای از این دوران در ارتباط با ثبت کسوفها باقی مانده است که البته اکثرا ناقص و مخدوش هستند، اما رد گزارشهای معتبر را میتوان در سلسله چو جستجو کرد. سلسلهای که مربوط به حدود سالهای 1050 تا 221 پیش از میلاد است. در گزارشهای باقیمانده از این دوران 36 کسوف کامل با دقت رصد و به عنوان پدیدههایی طبیعی ثبت شدهاند. در برخی از این گزارشها علاوه بر آنکه بر زمان دقیق و مدت کامل گرفت اشاره شده رویت ستارهها در میانه روز و هنگام کسوف نیز آمده است. از آن پس و در دیگر سلسلههای چین نیز اسناد زیادی در زمینه رویت کسوف وجود دارد. بنابر افسانهای قدیمی 2 تن از اخترشناسان باستانی چین پس از آنکه نتوانستند خورشید گرفتگی کاملی را که در قلمرو امپراتوری باستانی چین رخ میداد، پیشبینی کنند، اعدام شدند؛ البته تخصص چینیها تنهادر زمینه پیشبینی و ثبت گرفتها نبود. چینیها یکی از اولین اقوامی بودند که اقدام به ثبت دنبالهدارها کردند. در اسناد باستانی نجومی آنها نشانههای زیادی از ثبت این مهمانان ناخوانده آسمان دیده شده است و یکی از معروفترین دنبالهدارهایی که مورد رصد و ثبت قرار گرفته، دنبالهدار هالی است.
در سال 1054 میلادی ستارهای درخشان و جدید در آسمان پدیدار شد که حتی در نور روز و در کنار درخشش خورشید هم میشد آن را رصد کرد. این ستاره درخشان در حقیقت حاصل یک انفجار ابر نواختری بود؛ ستارهای پر جرم که در پایان عمرش در فرآیندی آشوب ناک، مواد خود را به فضای میان ستارهای میپراکند. این جرم را این روزها میتوان در صورت فلکی ثور و به نام سحابی خرچنگ رصد کرد. اما آن دوران در چین باستان گزارشهای دقیقی از ظهور آن به ثبت رسید که در سالهای بعدی مورد توجه جدی پژوهشگران تاریخ نجوم واقع شد.
در این میان اما گرفت کامل خورشید در سرزمینی که تاریخی چنین غنی دارد، میتوانست علاقه هر کسی را به خود جلب کند، بویژه آنکه گرفت خورشید امسال با مدت زمان گرفت 6 دقیقه و 38 ثانیه یکی از طولانیترین گرفتهای تاریخ به شمار میرود. در حقیقت طی بازهای 5 هزار ساله تنها حدود 70 گرفت با مدت زمان گرفت کاملی در این حدود به وقوع پیوسته و خواهند پیوست. همین موضوع باعث شده بود گروههای بسیاری عازم شرق آسیا و بویژه چین و ژاپن شوند. جایی که بیشترین شانس برای رصد گرفت وجود داشت در میانه اقیانوس و درون مرز دریایی ژاپن بود، جایی که کشتی ویژهای همراه با مسافران متخصص خود عازم آن بود و از ایران نیز گروهی از جستجوگران سایه، ازجمله بابک امین تفرشی و سیاوش صفاریانپور بر عرشه آن سوار بودند. این گروه توانست در این منطقه و زیر آسمانی صاف بیشترین مدت گرفت را بخوبی رصد کند، اما در مرزهای چین جایی که بیشترین مسافران از ایران و جهان به آن سرازیر شده بودند، وضعیت آب و هوا چندان مساعد نبود. شانگهای، یکی از بزرگترین بندرگاههای جهان که در 15 سال اخیر شاهد پیشرفت فنی و اقتصادی چشمگیری بوده است، مقصد اصلی گروههای فراوان ایرانی و خارجی عازم چین بود، اما گروه دیگری که ما در آن عضویت داشتیم با بررسی شرایط جوی و دادههای قبلی تصمیم گرفت، به بهای از دست دادن چند ثانیه از مدت گرفت محل رصد را در غرب شانگهای و در شهر تاریخی هانجو قرار دهد.
هانجو پایتخت باستانی چین که دوران اوج شکوهش را در سلسله سون تجربه کرده بود، با زیبایی چشمگیر دریاچه غربی در میانه شهر و انبوه نیلوفرهای آبی شهر مرفهی در 180 کیلومتری غرب شانگهای است.
باغهای زیبا، آثار تاریخی که به مردم خوشامد میگویند در کنار پاگوداها (بناهای زیارتی راهبان بودایی) چهرهای دلپذیر بهاین شهر داده است. یکی دیگر از عوامل معروفیت این شهر سرمنشاء گرفتن کانال بزرگ از این شهر است. کانال بزرگ، کانال دستسازی است که چینیان در طول 600 سال کار مداوم آن را بین هانجو و پکن حفر کردند تا علاوه بر آبرسانی، امکان دسترسی آبی و ارسال محمولهها و پیامها از طریق آب را نیز بین این دو پایتخت باستانی فراهم آورند و اکنون در کنار دیوار بزرگ چین، یکی از بناهای مورد احترام و افتخار چینیهاست.
بسیاری از گروههایی که برای رصد این گرفت به شرق چین آمده بودند به هوای بارانی برخورد کردند
محل رصد گروه ما (گروه آسمان شب و دیبا) در کنار رودخانه کیان تانگ بود. جاده اصلی در کنار این رودخانه در محلی به لبه تپههای پوشیده از درخت میرسید و در ساحل آن گروه ما وسایل خود را برای رصد گستراند. صبح آن روز هوایهانجو بشدت ابری بود، اما با گذشت ساعاتی از حجم ابرها کاسته شد و تنها ابری رقیق بالای سر ما باقی ماند که میشد از پشت آن چهره خورشید را مشاهده کرد.
بدین ترتیب، گروه شاهد اولین برخورد لبه ماه و خورشید بود و لحظات هیجانانگیز گرفت آغاز شد. به دلیل نیمه ابری بودن هوا، امکان دیدن برخی پدیدههای همراه گرفت، نظیر نوارهای سایه، رنگهای افق، تیز شدن سایهها یا تشکیل سایههای هلالی در زیر برگ درختان امکانپذیر نبود، اما دیدن منظره خورشیدی که لحظه لحظه به گرفت کلی نزدیکتر میشد و آسمانی که لحظه به لحظه تیره میشد در کنار پرواز پرندگانی که برفرار درختزارهای اطراف به پرواز درآمده بودند، لحظات ورود به کسوف کامل را خوشامد میگفت.
ثانیههایی مانده به گرفت کامل ،با پدیدار شدن تسبیح دانههای بیلی (که آخرین نورهای عبور کرده از پشت پستی و بلندیهای سطح ماه بودند) و حلقه الماس، گرفت کامل آغاز شد. تاج زیبای خورشید در زیر لایههایی از ابرهای نازک پدیدار شد؛ ابرهایی که باعث شده بود تیرگی محیط بیش از کسوفهای دیگر به چشم آید. به دلیل شرایط هوا دیدن ستارهها و سیارات دیگر امکانپذیر نشد اما تاج خورشید اندک کشیدگی خود را نشان میداد. از آنجا که خورشید در دوران نزدیک به کمینه فعالیتهای خود بود، تاج به جای حالت کروی حالتی کشیده داشت. زمان طولانی گرفت برای کسانی که هزاران کیلومتر را برای دیدن گرفتی با مدت یک یا 2 دقیقه سپری میکنند به گونه چشمگیری مشهود بود. خورشید گرفته در میانه آسمان و قرار گرفتن در زیر سایه آن برای مدتی نزدیک به 6 دقیقه، تجربهای فراموش نشدنی است.
با نزدیک شدن به زمان پایان گرفت کامل، زبانههای خورشیدی در بالای قرص خورشید نمایان شدند و باردیگر با ظهور حلقه الماس و دانههای بیلی، سایه ماه زمین را ترک کرد و مارا با تجربهای استثنایی بر جای گذاشت. ما بسیار خوششانس بودیم که هوا درهانجو به کمک ما آمد، در حالیکه گروههای بسیاری که در شانگهای و دیگر شهرهای چین بودند هنگام گرفت با بارانی سیل آسا مواجه شدند.
گرفتها قرنها است که انسان را مجذوب خود کردهاند. تغییری غیرمنتظره در روند عادی شب و روز فرصتی است تا انسان اندکی به فکر فرو رود و از دیدن جهانی واقعی در اطراف خود شگفت زده شود.
- درخت موضوعات
- نظر و دیدگاه نویسنده
-
آرماگدون
- اطلاعات عمومی
- نویسنده با دیدگاه اسلامی
- سوالاتی برای بحث و چالش
- شیطان پرستی، جبهه مقابل
- سومین معبد سلیمان
- ستاره دنباله دار
- نویسنده بدون دیدگاه مذهبی
- نویسنده با دیدگاه مسیحی
- نظر و دیدگاه نویسنده وبلاگ
- استیگماتا
- پیشبینیها
- مسجدالصخره
- مریم مجدلیه
- کشف مقبره
- کفن تورین
- جبر و اختیار
- گوساله سرخ موی
- تطابق با زمانه جاری
- انقلاب مهدی
- خدا
- شیطان
-
سایه روشن
- آب حیات
- ناشناخته
- رمزگشایی
- رد پا
- پیش بینی
- پدیده اسرارآمیز
- پدیده های نادر
- نماد
- نظر و دیدگاه نویسنده وبلاگ
- ناپدید شدن
- ربوده شدگان
- مثلث برمودا
- مومیایی
- موجودات ساخت دست بشر
- موجودات ناشناخته
- موجودات عجیب
- موجودات افسانه ای
- معماهای حل نشده
- معماهای بدون توضیح
- ریاضیات باستان
- رویا
- مرگ
- تک خبرهای منحصر به فرد
- زیست فرازمینی
- زنده شدن
- زمزمه تائوس
- تله پاتی
- تسخیر
- ترس
- تناسخ
- تک شاخ
- تجربه نزدیک به مرگ
- سال 2022
- تابلو
- سوالات بی پاسخ
- شکاف زمان
- شهاب
- صدای عجیب
- سنگ های متحرک
- صندوق عهد
- سمبل
- مرموز
- ماموت
- آدم فضایی
- در انتظار پاسخ
- فضانوردان باستان
- فاطیما
- اتفاق عجیب
- اعتدالین
- انسان نما
- احتراق خود به خودی
- دو رگه
- بشقاب پرنده
- فسیل و سنگواره
- بیگانگان فضایی
- عجیبتر از علم
- برخورد با زمین
- بچه های چشم سیاه
- اسرار دریا
- آشناپنداری (دژاوو)
- عالم مُثُل
- آدمخوار
- فرشتگان
- گنج
- ماده عجیب
- جن
- لویاتان
- کودک وحشی
- خواندن افکار
- خوابگردی
- کشتی نوح
- کشتی ارواح
- کشفیات جدید
- کشف عجیب
- جالب ترین کشفیات
- قبرستان
- جادو
- هیپتونیزم
- حیوانات ناشناخته
- حس ششم
- حوادث بدون توضیح
- همزاد
- هالووین
- غار
- دایناسور
- افسانه
- اسرارآمیز
- اسرار باستان
- بارانهای عجیب
- چالشهای فیزیک
- پیشگویی
-
تمدنهای خاموش
- نظر و دیدگاه نویسنده وبلاگ
- تمدنهای خاموش اروپایی- هیتی
- تمدنهای خاموش آمریکایی- مایا
- تمدنهای خاموش آمریکایی- آزتک
- تمدنهای خاموش آمریکایی- اینکا
- تمدنهای خاموش آمریکایی- اولمک
- تمدنهای خاموش آمریکایی- پرو
- تمدنهای خاموش - آتلانتیس
- تمدنهای خاموش ایرانی - جیرفت
- تمدنهای خاموش ایرانی - شهر سوخته
- تمدنهای خاموش ایرانی - عیلام
- تمدنهای خاموش ایرانی - تپه مارلیک
- تمدنهای خاموش آسیا - مرو
- نازکا
- بناهای نمادین
- اساطیر
-
موجودات ناشناخته
- نظر و دیدگاه نویسنده
- حیطه فیزیک - اژدها
- حیطه متافیزیک - روح شناسی - مدیوم
- حیطه متافیزیک - روح شناسی - کالبد اختری
- حیطه متافیزیک - روح شناسی - اکتوپلاسم و تلپلاسم
- حیطه متافیزیک - روح شناسی - اکتوپلاسم
- حیطه متافیزیک - روح شناسی - اثیر
- حیطه متافیزیک - روح
- حیطه فیزیک - سیمرغ
- حیطه فیزیک - پری
- حیطه فیزیک - یتی
- حیطه فیزیک - کشفیات جدید - مرد بالدار
- حیطه فیزیک - کشفیات جدید - خروس تخم گذار
- حیطه فیزیک - کشفیات جدید - پاگنده
- حیطه فیزیک - کشفیات جدید - ال چوپاکابرا
- حیطه فیزیک - غول
- حیطه فیزیک - دراکولا
- حیطه فیزیک - زامبی
- حیطه متافیزیک - بختک
-
عجایب هفتگانه
- نظر و دیدگاه نویسنده وبلاگ
- عجایب هفتگانه قدیم - هرم جیزه
- عجایب هفتگانه قدیم - معبد آرتمیس
- عجایب هفتگانه قدیم - باغهای معلق بابل
- عجایب هفتگانه قدیم - آرامگاه هالیکارناسوس
- عجایب هفتگانه قدیم - فانوس اسکندریه
- عجایب هفتگانه قدیم - غول رودس
- عجایب هفتگانه قدیم - مجسمه زئوس
- عجایب هفتگانه جدید - چیچن ایتزا
- عجایب هفتگانه جدید - مجسمه مسیح برزیل
- عجایب هفتگانه جدید - کولوسئوم
- عجایب هفتگانه جدید - دیوار چین
- عجایب هفتگانه جدید - ماچوپیچو
- عجایب هفتگانه جدید - پترا
- عجایب هفتگانه جدید - تاج محل
-
دانلود Adobe Photoshop
v18.1.1.252 -
دانلود Windows 8.1
June 2017 96/4/2 -
دانلود IDM
6.28 Build 17 96/5/15 -
دانلود Telegram
1.1.19 -
دانلود Google Chorme
60.0.3112
-
ZOOMED_MAP
۳۱ فروردین ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۵۰ -
Nazca_Tupu_Llave_Key
۳۱ فروردین ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۴۸ -
Nazca_Triangle Spiral
۳۱ فروردین ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۴۷ -
Nazca_TheCrab_Mosquito_Bee_Butterfly
۳۱ فروردین ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۴۵ -
Nazca_The_Tight_Spiral
۳۱ فروردین ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۴۳
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است. چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز و کاربردهای متنوع با هدف بهبود ابزارهای کاربردی می باشد.
نظرات
ارسال نظر